Szótár - szakkifejezések magyarul

[A] [B] [C] [D] [F] [H] [I] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [R] [S] [T] [U] [V] [W]

 

Access point: vezetéknélküli hálózati végpont. A vezetékes hálózat jelét "alakítja át" vezeték nélküli jellé. Access point egyébként többféle üzemmódban is képes működni, mint pl. repeater (egy másik jel felerősítésére), bridge (hálózati hídként), stb.

AGP: foglalat típus az alaplapon. Fontos, hogy a vásárolni kívánt eszköz olyan foglalattal rendelkezzen, amilyen befogadására az alaplap alkalmas. Célszerű az alaplapi leírást áttanulmányozni, vagy szakemberhez fordulni vásárlás előtt.

Alaplap: a számítógépben található alap hardver. Az alaplapra épül az egész számítógép, angolul talán szemléletesebb a neve, Motherboard, vagyis "anyalap". A számítógép minden része (processzor, memória, videokártya, merevlemez, DVD-író, külső USB-s eszközök, billentyűzet, egér, stb.) ehhez csatlakozik, és ezen keresztül megy minden jel és adat.

 

Bluetooth: egymás közelében (jellemzően 10 méteren belüli) vezetéknélküli adatátviteli mód. Tipikusan számítógépek és telefonok közti adatkommunikációra használják.

 

Cooler: hűtőventillátor, mely a számítógép egyes részeit óvják a túlmelegedéstől. Megtalálható a tápegységben, processzoron és a legtöbb videokártyán is, de ezen kívül sok egyéb helyre is helyezhető (pl. számítógépház eleje, oldala, merevlemez alá vagy fölé, stb.)

 

D-SUB: szabványosított video csatlakozó típus. Ez a legelterjedtebb szabvány, mely még analóg jelátvitelt tesz lehetővé, bár az utóbbi időkben egyre inkább kiszorul és teret nyer a már digitális DVI vagy HDMI csatlakozó.

Duplex: nyomtatóknál használt kifejezés, a nyomtató jellemzőjére utal. Duplexes nyomtatók alkalmasak a papír automatikus megfordítására, így egyszerű velük a lap mindkét oldalára nyomtatni, nem kell kézzel forgatni a papírt.

DVI: digitális képátvitelre szolgáló csatlakozó típus. Főleg számítástechnikában elterjedt.

 

Felbontás: a képernyőn vízszintesen és függőlegesen elhelyezett képpontok száma. Pl. 1280×800-as felbontás esetén a képernyő vízszintesen 1280, függőlegesen pedig 800 képpontból (pixel) áll, vagyis összesen 1 millió 24 ezer apró képpontból áll a kép.

Flash drive: lsd. pen drive

 

HDD: lsd. merevlemez

HDMI: digitális képátvitelre szolgáló csatlakozó típus, mely digitális formában hangot is továbbít. Újabb fajtái már a 3D képet is képesek átvinni. A számítástechnikán túl a szórakoztató ipari cikkeknél is elterjedt (új televíziók, DVD lejátszók, Média Playerek, házimozi erősítők, projektorok, okostelefonok stb.)

 

IDE: régi típusú adatkommunikációs csatlakozó-szabvány.

 

Képarány: a képernyő vízszintes és függőleges dimenziójának egymáshoz való arányát adja meg. Régen a 4:3-as képarány volt az elterjedt, manapság a 16:9 és a 16:10-es képarány jellemző. Pl. 4:3-as képaránynál a képernyő vízszintesen 4 egység, míg függőlegesen 3 egység.

Kurzor: az egér pozícióját mutató jel. Kurzornak hívjuk viszont a gépeléskor látható villogó vonalat is, ahová a gépelt szöveg kerül.

 

LCD: folyadékkristályos képmegjelenítési típus. A monitor apró kis cellákból áll, minden cellában folyadékkristály található, melyeket egyenként tudnak elektromos impulzus hatására elszínezni, így alakul ki a kép. A fényét a folyadékkristályos cellákból álló panel mögött elhelyezett fényforrás adja.

LED: félvezető anyagból készüli világító dióda. Számítástechnikában az LCD kijelzők háttérvilágításánál használatos a korábbi fénycsöves megvilágítás helyett, ezáltal élénkebbek a színek, egyenlegesebb a megvilágítás és kevesebb az energiafogyasztás.

LAN: vezetékkel összekötött számítógépes hálózat.

 

Memória: a processzor által végzett számítások segéd tárolója, valamint a megnyitott programok folyamatai is itt kerülnek tárolásra. Ezek csak átmenti tárhelyek, a programok bezárásával vagy a számítógép kikapcsolásával (újraindításával) törlődnek. Ha sok program van egyszerre megnyitva, akkor előfordul a számítógép lassulása, mivel a memória megtelik. Érdemes bezárni a nem használt programokat.

Memória kártya: adattárolásra alkalmas eszköz, mely kis méretű (akár kisujj köröm méretben is van), mégis akár több ezer fénykép tárolására alkalmas. Leginkább telefonokban és fényképezőgépekben használatos. Többféle szabvány létezik belőle (Compact Flash, SD, Memory Stick, stb.), legelterjedtebb az SD és Micro SD, valamint a Sony saját szabványa szerint a Memory Stick különböző típusai.

Merevlemez: a számítógép háttértára. Ezen az eszközön találhatóak az adatok, így ennek megbízható működése kulcsfontosságú.

Mobile rack: hordozható merevlemez tok. Olyan merevlemezek tárolására van kitalálva, melyeken adatot kívánunk hordozni. Van belső (számítógépbe építhető) és külső (USB csatlakozóval ellátott) változata is.

Monitor: képmegjelenítő eszköz.

 

Notebook: hordozható számítógép, mely rendelkezik optikai meghajtóval (DVD).

Netbook: akárcsak a notebook, ez is hordozható számítógép, azonban azoknál kisebb méretű, leggyakrabban 10" képátlójú, de előfordul 8-9"-os és 11,6-12,1"-os méretben is. Jellemzően kis teljesítményű processzorral szerelik, és nincs benne optikai meghajtó (DVD). Főleg internetezésre lett kitalálva, innen a netbook név.

Nyomtató: dokumentumok, fényképek nyomtatására alkalmas eszköz.

 

ODD: lsd. optikai meghajtó.

Office: a Microsoft által fejlesztett irodai szoftvercsomag. Megtalálható benne: táblázat kezelő, szöveg szerkesztő, prezentáció készítő, adatbázis kezelő, emailező (levelező) szoftver.

Optikai meghajtó: optikai fejjel ellátott meghajtó (CD, DVD, BluRay). Ezek a meghajtók a korábbi mágneses elven működő meghajtókat váltotta le, és a lemezbe vájt barázdák optikával történő beolvasásával működnek.

 

PCI: foglalat típus az alaplapon. Fontos, hogy a vásárolni kívánt eszköz olyan foglalattal rendelkezzen, amilyen befogadására az alaplap alkalmas. Célszerű az alaplapi leírást áttanulmányozni, vagy szakemberhez fordulni vásárlás előtt.

PCI-E: foglalat típus az alaplapon. Fontos, hogy a vásárolni kívánt eszköz olyan foglalattal rendelkezzen, amilyen befogadására az alaplap alkalmas. Célszerű az alaplapi leírást áttanulmányozni, vagy szakemberhez fordulni vásárlás előtt.

Pen Drive: szó szerinti fordításban ceruza meghajtó. Egy olyan hordozható adattároló, mely kicsi, könnyen és gyorsan csatlakoztatható a számítógéphez (USB porton keresztül), és manapság már egész sok adat tárolására alkalmas. Figyelem: nem ajánlott az adatok kizárólag pen drive-on történő tárolása!

Print server: nyomtató szerver, vagyis egy olyan eszköz, amit a számítógépes hálózatra csatlakoztatva és egy nyomtatóval összekötve a nyomtató a számítógéppel való közvetlen kapcsolat nélkül is elérhető. Ha vezetéknélküli a hálózat, akkor akár kábel nélkül is lehet nyomtatni.

Printer: lsd. nyomtató.

Processzor: a számítógép agya. A matematikai műveletek elvégzésére szolgál, és mivel a számítógépekben minden művelet matematikai alapú, ezért talán a legfontosabb része a számítógépnek. A köztudatban az áll, hogy ha lassú a gép, az a kis teljesítményű processzor miatt van. Ez részben helytálló, mert a számítógép összes elemét együttvéve derül ki, melyik miatt lassú a gép.

 

Router: hálózati elosztó központ. A router és az internetes modem áll egymással közvetlen összeköttetésben, így a bejövő internet kapcsolatot egyszerre több számítógépen is használhatjuk. A routerek általában WiFi kapcsolatra is alkalmasak, de létezik csak vezetéken kommunikáló verzió is.

 

SATA: adatkommunikációs port, a merevlemezek és az optikai meghajtók alaplaphoz történő csalatkozásához használt megnevezés.

Scanner: dokumentumok, fényképek digitalizálására szolgáló eszköz. Hasonló elven működik, mint a fénymásoló, csak a másolat nem papírra, hanem a számítógépre kerül.

Switch: hálózati elosztó. Egy hálózati kábel szétosztására szolgál. Létezik 5, 8, 16 és 32 portos változat, függően attól, hány számítógépet szeretnénk egymással összekötni.

Számítástechnika: jelentés megtekintése a WikiSzótár.hu -n.

Szünetmentes tápegység: egy akkumulátorral ellátott eszköz, melyet a konnektor és a számítógépben lévő tápegység közé kell bekötni. A kisebb áramszünetek esetén a számítógép az akkumulátorról táplálva tovább üzemel, így marad idő a programokat bezárni, dokumentumokat elmenteni.

 

Tábla PC (Tablet): az egyik legújabb forradalmi újítás az informatikában, egy nagyra nőtt okostelefonhoz hasonlítható leginkább. Egyetlen sík kijelző, mely érintő felülettel rendelkezik. Mindegyik el van látva WiFi kapcsolattal, és típustól függ, hogy található-e benne SIM kártya foglalat (mobil internetezéshez), van-e benne GPS vevő antenna, stb.

Tápegység: a számítógép azon alkatrésze, mely a bementi 230V-os feszültséget (néhány országban 110V) a különböző eszközök számára szükségesre transzformálja. Ezen keresztül jut áramhoz az alaplap, merevlemez, optikai meghajtó, stb. A kényes eszközök pontos feszültséggel való ellátása és a feszültségingadozás elkerülése érdekében fontos jó minőségű tápegységet választani vásárláskor.

Touch pad: a hordozható számítógépeken (és néhány speciális billentyűzeten) található érintőpad. Ennek segítségével mozgathatjuk a képernyőn látható egér-kurzort, mely mozgása követi ujjunk mozgását.

 

USB: Universal Serial Bus, vagyis szabványosított csatlakozó típus. Rengeteg eszköz kommunikál egymással ezen a típusú csatlakozón, mint pl. telefonok, pen drive, fényképező gép, nyomtató, scanner, stb. Jelenleg az USB 3.0 a legújabb szabvány, mely 5Gb/sec adatátviteli sebességre képes, így kb 10× gyorsabb, mint a korábbi USB 2.0. Létezik A és B, valamint mini és micro szabványú csatlakozóval szerelve is.

UTP: számítógépes hálózati kábel szabvány. Ezen belül is többféle van (Cat 5, Cat 5e, Cat 6, Cat 7), mely a minőségét, jelátvitel sebességét jelöli. Számítástechnikán kívül alkalmazzák még riasztó és kamerarendszerekhez is.

 

VGA: az angol Video Graphic Adapter rövidítése, vagyis grafikus videomegjelenítő eszköz. A számítógépben található, mely az alaplaphoz csatlakozik (vagy arra integrált). Ebbe kell a monitort csatlakoztatni, hogy a kép megjelenjen.

Videokártya: lsd. VGA.

 

Winchester: lsd. merevlemez.

WiFi: a vezetéknélküli (Wireless) számítógépes hálózat (mely általában internetkapcsolatot is jelent) rövid elnevezése. Szállodákban, kávézókban és egyre több nyilvános helyen találkozhatunk a "Free WiFi" felirattal, mely azt jelenti, hogy hordozható számítógépünkkel, tábla PC-nkkel vagy okostelefonunkkal ingyenesen felcsatlakozhatunk rá, és használhatjuk az internetet.

Windows: a Microsoft által fejlesztett operációs rendszer. A számítógépek többségén ez az operációs rendszer fut. Legismertebb kiadása a Windows XP, legújabb pedig a Windows 7.

Wired: vezetékkel összekötött 

Wireless: a vezetéknélküli kapcsolat angol kifejezése.

WLAN: vezetnék nélkül (Wireless) összekapcsolt számítógépes hálózat.

Farkas Noémi
"Kedves, segítőkész, gyors javítás korrekt árak.Nagyon meg vagyok elégedve ajánlani tudom mindenkinek!"
2019. december 09. hétfő
Ilyés Gábor
"Tökéletesen elégedett vagyok mindennel!"
2019. június 12. szerda
Oszlánszki Zsófia
"Aranyosak voltak, nagyon elégedett vagyok a kiszolgálással."
2019. június 12. szerda

A MasterMindról

Kik vagyunk?

Számítástechnikai eszközök értékesítésével és szervizelésével foglalkozunk. Csapatunk célja, hogy a napi számítástechnikai problémáidat megoldjuk. Szeretnénk, ha a számítógépedet szeretnéd, és az informatikai kütyük használata számodra élmény, nem pedig stressz lenne.
Legfőbb célunk, hogy teljes elégedettséggel távozz üzletünkből, vidd jóhírünket, és boldogan térj vissza hozzánk, ha újabb számítástechnikai problémával találod magad szemben.

Miért a MasterMind-ot válaszd?

Nap mint nap azon dolgozunk, hogy le tudjuk győzni a legnagyobb vetélytársunkat. Saját magunkat.

Hiszen az csak egy dolog, hogy az ügyfeleink több, mint 98%-a elégedett velünk. A kiemelkedő ügyfélelégedettségen túl miért válassz minket?

Teljes körű garancia, kifogások nélkül

Üzletünkben minden termékre, szervizünkben pedig az elkészített javításokra garanciát vállalunk. Ha problémád van, segíteni fogunk!

Hosszú nyitva tartás

Nyitva tartási időnkben biztosan Te is megtalálod a Neked megfelelő időpontot.
Hétfő-Péntek: 800 - 1800, Szombat: 800 - 1300

Ingyenes parkolási lehetőség

A MasterMind két saját parkolóval rendelkezik (összesen 6 parkolóhely), ahol ingyenesen parkolhatsz. Így kényelmes, és olcsó.

Szakértelem és tanácsadás

Szakértő kollégáinktól garantáltan kapsz segítséget a vásárlás/szervizelés során. Közérthetően, szakzsargonoktól mentesen magyarázzuk el Neked a problémáddal kapcsolatos információkat.

Szakmai tapasztalat

Az elmúlt közel 10 év során több, mint 9.000 ügyfelet szolgáltunk ki, több, mint 6.000 számítógépet és több, mint 2.000 iPhone-t javítottunk meg.
A nagy tapasztalatunknak köszönhetően bátran megbízhatsz bennünk.

Miért hasznos számodra a MasterMind hírlevele?

Megtudhatod, miért lassú a számítógéped.

Eláruljuk, hogyan védekezz a vírusok ellen.

Megtanítunk biztonságosan tárolni a fontos adataidat.

Tippeket kapsz, hogyan használhatod ügyesebben a számítógépedet.

Olyan tanácsokkal segítünk, amik vásárláskor nagyon hasznosak.

Eláruljuk, hogyan lehet sokkal gyorsabb a számítógéped.

Tanácsokkal segítünk a modern okoskütyükkel kapcsolatosan.

És sok hasonlóan érdekes témában segítünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

MasterMind Számítástechnika
© 2008-2024 Minden jog fenntartva! MasterMind Interactive KFT.

Cookie-kat használunk a weboldalunkon. Így személyreszabottabb ajánlatokat készítünk Neked.